Získavanie a úprava vody

filtracia vody v prírode armytraining blog

Počas situácie prežitia jednou z najdôležitejších zásad, ktorú musíme dodržiavať, je pravidelné dopĺňanie tekutín. Respektíve, dodržiavanie pitného režimu. Pri bežnom režime pracovného vyťaženia vypijeme v priemere 2,5 l vody alebo nejakej inej tekutiny. V situáciách prežitia, kedy hovoríme o krízovom stave, je nutné, aby sme denne vypili minimálne 1 l vody.

Voda tvorí v potrave človeka významnú a nepostrádateľnú zložku. Podmieňuje priebeh tráviacich a respiračných procesov, transport vstrebaných produktov trávenia, dopravu živín na miesta použitia, riedi krv a podobne. Zároveň pôsobí ako stabilizátor. V studenom prostredí pomáha udržať teplotu a je životne dôležitá na ochladenie v horúcom prostredí. Je aj súčasťou telesného mechanizmu na strávenie potravy a odstraňovanie jej odpadu. Pri nedostatku tekutín sa začína telo dehydrovať, čo v konečnom dôsledku môže viesť k trvalému poškodeniu orgánov a k smrti.

Viete, ako sa správať, keď vás niekto bude slovne napádať a nadávať vám?

Situácia, v ktorej sa nachádzame, bude spravidla výrazne ovplyvňovať získavanie tekutín a ich konzumáciu. Samozrejme, do toho musíme zarátať aj časovú náročnosť jej spracovania. Pred samotnou konzumáciou vody z núdzových zdrojov musíme realizovať niekoľko postupných krokov pre našu bezpečnosť, ak nemáme iné vyspelejšie technické prostriedky pre jej úpravu a získanie. A to:

  1. vyhľadanie správneho (bezpečného) zdroja
  2. jej posúdenie z hľadiska znečistenia
  3. získanie čo najčistejšej vody v dostatočnom množstve
  4. úpravu vody za účelom jej konzumácie a skladovania

Vyhľadanie bezpečného zdroja vody je podmienené situáciou v oblasti, v ktorej sa nachádzate a možnosťami výskytu vody. Platí zásada, že sa voda nikdy nenaberá priamo zo stojatých zdrojov ako rybníky, mláky a podobne. Nakoľko nie sme schopní v improvizovaných podmienkach zbaviť vodu všetkých parazitov a baktérii. Čo v konečnom dôsledku by malo zlý vplyv na náš organizmus.

Viete, ako sa brániť proti agresívnemu psovi alebo zvieratám?

Vodu sa snažíme naberať hlavne z tečúcich potokov a riek. Ak ich nemáme k dispozícii, môžeme získať vodu z rosy, dažďa, destiláciou vodomilných rastlín. Dá sa piť aj miazga zo stromu javora a brezy, ktorá sa dá získať na začiatku jari. Vodu v zimnom období získavame topením zo snehu a ľadu. Vodu zo stojatých zdrojov môžeme naberať len z tzv. presakových studní. Jedna sa o dieru, ktorú vykopeme v dostatočnej vzdialenosti od stojacej hladiny (2-3 m) tak, aby jej hĺbka bola pod úrovňou hladiny rybníka alebo jazera. Táto diera sa po čase naplní vodou, ktorou je presiaknutá zem v okolí. Tá je veľmi kalná. Kal necháme usadnúť a za 30 až 45 minút môžeme opatrne z danej diery vodu naberať a upravovať.

Pred tým, ako vyberieme miesto naberania vody, je nutné ho posúdiť. Všetko toto robíme, kvôli vlastnej bezpečnosti a prevencii.

  1. Miesto, ktoré sme si vybrali na naberanie vody musíme obhliadnuť či nie je znečistené a či jeho okolie nevykazuje známky, kde sa nachádza nejaké uhynuté zviera. Spravidla sa prejde proti prúdu potoka minimálne 100 metrov s cieľom zistiť nečistoty alebo úhyn zvierat.
  2. Voda musí byť bez peny a musí spĺňať charakterové vlastnosti. Naberáme trochu vody do nádoby a zisťujeme svojimi zmyslami či je číra, bez zápachu a či je bez chuti (kvapnutím veľmi malého množstva vody do úst).

Ak miesto nie je znečistené a voda spĺňa všetky naše požiadavky, môžeme z daného miesta vodu naberať. Vodu naberáme opatrne tak, aby sme nezamútili a nenabrali kal. Následne vodu musíme prefiltrovať. Keďže v danej situácii nerátame, že by sme mali u seba nejaké technické prostriedky (outdoorové či technické filtre) alebo chemikálie, ktoré je možné použiť, musíme využiť to, čo budeme mať k dispozícii z prírody a na sebe.

Filtráciu môžeme teda realizovať dvomi spôsobmi.

  1. Na vrch nádoby dáme husto tkanú látku tak, aby celé hrdlo nádoby bolo prekryté. Z husto tkanej látky takto vytvoríme jemný filter na zachytávanie nečistôt. Do látky umiestníme nedohorené drevo (čierne nedohorené drevo nasekáme na drobno, aby vznikli drobné kúsky dreveného uhlia, ktoré drvením nadrvíme na čo najjemnejší sýpky materiál), na toto drevo umiestnime listy trávy vo veľkom množstve tak, aby drevo bolo celé prekryté. Následným pomalým prelievaním nabratej vody cez tento filter do spodnej nádoby získame prefiltrovanú vodu. Túto vodu sme zbavili malých mechanických nečistôt a základných chemických látok.
  2. Jednoduchší spôsob filtrácie je vodu nechať odstáť v pet fľaši. Do fľaše nalejeme vodu, ktorú potrebujeme prefiltrovať a zároveň do nej nastrkáme alebo nasypeme malé kúsky dreveného uhlia (nedohorené čierne drevo, nasekané na drobno). Voda sa sfarbí do sýto čierna. Odstátím počas 10 až 15 minút prebehne vo vode reakcia, ktorá vodu vyčistí od základných chemických látok a nežiaducich organizmov. Následne vrchnák z fľaše prederavíme niekoľkými malými dierkami a zvnútra do neho vložíme buď kúsok hygienickej papierovej utierky alebo kúsoček látky. Vrchnák zašraubujeme na miesto a pretočením fľaše vrchnákom dole prekvapkávame alebo vytláčame vodu z fľaše do pripravenej nádoby. Voda je číra a prefiltrovaná.

Jedna prekvapivá štatistika o tom, či mať doma zbraň alebo nie

Takto prefiltrovanú vodu musíme prevariť na ohni minimálne 5 až 10 minút, aby sme sa zbavili nežiadúcich baktérií. Po prevarení môžeme vodu konzumovať, najlepšie v podobe čajov.

Pri destilácii sa do igelitového obalu alebo tašky vložia dužinaté rastliny prípadne tráva, ktoré v sebe obsahujú dostatok vody a nechajú sa na Slnku. Voda z rastlín sa odparuje a zráža sa na stenách igelitu. Po stenách steká do najnižšieho bodu, kde môžeme pripraviť nádobu na jej odkvapkávanie. Takto sme schopný za pár hodín získať cca. 2 až 3 dcl vody.

Získavanie vody z rosy je pomerne jednoduchý spôsob. Okolo členkov nôh sa obalí látka (savá, najlepšie z vlny alebo bavlny) a pohybom vo vysokej tráve, na ktorej je rosa, sa táto látka navlhčí. Potom sa vyžmýka do nádoby a postup sa niekoľkokrát opakuje, kým nemáte dostatok vody. Pozor, voda môže byť sfarbená farbivom od látky, ktorú ste na zbieranie použili. Voda zároveň môže mať slanú alebo sladkastú chuť, podľa toho či látka bola čistá alebo ste ju predtým už na niečo použili a bola znečistená. Samozrejme, odporúča sa používať čistú látku, ale tá nie je vždy po ruke.

Voda získaná improvizovaným spôsobom sa vždy a za každých podmienok musí prevariť! Keďže je získanie a úprava vody časovo náročná vec, je nutné si svoj pitný režim plánovať a mať dostatok pitnej vody aspoň na dva dni. Pri každej možnej príležitosti je nutné vodu dopĺňať.

Bohužiaľ, niekedy môže nastať situácia, kedy je nedostatok vody akútny a my musíme vydržať niekoľko hodín, kým sa nedostaneme k najbližšiemu možnému zdroju. V takom prípade sa danej situácii musíte prispôsobiť:

  1. Nejedzte, kým ste si nezabezpečili zdroj pitnej vody.
  2. Moč je dobrým ukazovateľom dehydratácie. Čím je moč tmavší, tým ste dehydrovanejší.
  3. Na zmenšenie dehydratácie:
    • vyhľadajte tieň
    • pohybujte sa pomaly a nefajčite
    • pohybujte sa v noci a cez deň oddychujte
    • zakryte si nechránenú pokožku, aby ste obmedzili odparovanie potu
    • cmúľajte v ústach kamienok (zabraňuje vydychovať vlhkosť ústami).
  4. Noste vzdušný odev, budete sa menej potiť
  5. Myslite na to, že pohyb vo vyšších nadmorských výškach zvyšuje spotrebu vody
  6. Zranenie a choroby rovnako zvyšujú spotrebu vody
  7. Otierajte si pery vlhkou látkou a vyplachujte si ústa
  8. Za pochodu v noci málo pite (zvyšuje sa potenie alebo únava)

Tento text je len krátka časť z obsahu nášho kurzu prežitia – advanced.  Ak chceš vedieť viac, klikni na tlačítko!

Článok bol publikovaný v časopise ZEM a VEK  (článok 12 z 15)

autor: Ing. Patrik Žitník

Pre všetkých záujemcov o naše produkty tu teraz máme malý darček v podobe našej e-knihy techník prežitia v prírode so všetkými bonusmi a to úplne zdarma!

    Neveríte? Presvedčte sa!